Lokale agenda

Donderdag 5 Oktober 2017 19.30 uur: Debatavond over houtrook, Stadhuis Wageningen. Veel mensen hebben in toenemende mate hinder van houtrook van een open haard of houtkachel van hun buren. Onderzoek wijst uit dat het aantal gezondheidsklachten van omwonenden de laatste jaren toeneemt. Maar niet alleen de buren, ook de stoker zelf loopt gezondheidsrisico’s door het fijnstof en de schadelijke stoffen in de rook. Er bestaan voor het plaatsen van houtkachels in Nederland geen wettelijke regels, maar wat kan de gemeente doen om deze overlast te voorkomen of te verminderen? Kunnen we gezondheidsrisico’s of overlast verkleinen door anders te stoken? Op 5 oktober organiseert het Platform Duurzaam Wageningen een informatie en debatavond over dit onderwerp in het stadhuis. Op deze debatavond zal Huub Piepers van het Longfonds uitleg geven over de gezondheidsrisico’s. Astrid Jansen van de gemeente Amersfoort vertelt welke maatregelen zij willen nemen. Bart Leenders van Leenders Houtkachels zal uitleggen hoe je kunt stoken met zo min mogelijk uitstoot. Wethouder Lara de Brito zal haar visie geven op het onderwerp. In het 2e gedeelte van de avond zal er een plenaire discussie plaats vinden. Daar zal waarschijnlijk ook iemand van de Stichting Houtrookvrij aan deelnemen. Het is dan ook mogelijk vragen te stellen aan de sprekers en vertegenwoordigers van de plaatselijke politiek. Wageningse raadsleden worden ook uitgenodigd. Plaats: stadhuis Wageningen, De avond begint om half acht, zaal open vanaf 19.00uur. Kijk voor meer informatie in het gedetailleerde Programma en  Achtergrondinformatie.

Op zaterdag 7 oktober wordt van 10.00 tot 17.00 uur voor de achtste keer de Dag van de Wageningse Eng georganiseerd. Deze dag staat traditiegetrouw in het teken van de oogst en vindt plaats in en rond de versierde tent aan de Dolderstraat. Ondernemers van de Eng presenteren zich op “De Brink”. Zij verkopen hier hun producten en er zijn informatiekramen over de cultuur en natuur van de Wageningse Eng. Ook is er een unieke videopresentatie “Beleving van de Wageningse Eng in beeld”, en zijn er de nodige dieren aanwezig. Er is een Moestuinmarkt voor producten van volkstuinders en bewoners. Een deel van de opbrengst van deze dag wordt, net als voorgaande jaren, gedoneerd aan Kinderfonds MAMAS. Op het Kinderplein kunnen kinderen knutselen, pony- of huifkar rijden en er is een poppenkast. Verder kan er geprobeerd worden zo lang mogelijk aan een spijkerbroek te hangen en kan er ook boerengolf gespeeld worden. Vanaf 14.00 uur klinkt er sfeervolle livemuziek en om 15.30 uur is er een ludieke hardloopestafette van 3 x 2,3 km over de Eng (inschrijven vanaf 15.00 uur).

Donderdag 12 oktober 2017,  19.00-20.30 uur, Banenmarkt  vrijwilligerswerk in de bblthk: Op donderdag 12 oktober organiseert het Vrijwilligers Centrum Wageningen voor de derde maal een banenmarkt voor organisaties die met vrijwilligers werken. De banenmarkt vindt opnieuw plaats in de bblthk. Er zullen 42 organisaties aanwezig zijn, waaronder het Platform Duurzaam Wageningen.  Kom vrijblijvend kennismaken en ontdek de vele mogelijkheden! Wellicht zit er leuk vrijwilligerswerk voor jou bij. Dat kan een korte klus zijn, maar ook vast werk wat u regelmatig kunt doen. Van praktisch vrijwilligerswerk tot bestuurlijke taken, buiten of binnen, weinig kennis en vaardigheden vereist of juist een meer specialistische taak.

Landelijke Aktie Agenda: De Aktie Agenda http://www.aktieagenda.nl

Geef een reactie