Lokaal duurzaam voedsel

Ons eetpatroon heeft invloed op het milieu. Duurzaam eten is niet alleen beter voor het milieu, maar is ook gezonder. Biologisch voedsel is gezonder vanwege het ontbreken van bestrijdingsmiddelen. Als we minder vlees eten en meer groenten is dit niet alleen goed voor onze eigen gezondheid maar ook voor het milieu. De productie van vlees en zuivel legt een groot beslag op de planeet en het klimaat: gemiddeld is voor het produceren van vlees is 15 keer zo veel grond en water nodig als voor het verbouwen van groente.

Niet alleen minder vlees en meer groenten eten is belangrijk voor het milieu en het klimaat, maar ook lokaal geproduceerd voedsel van het seizoen. 

Lees meer over lokaal duurzaam voedsel op de (gemeente)pagina ‘Wageningen eet duurzaam‘. 

Hier vindt u meer informatie over alle boeren, voedselmakers, verkooppunten, restaurants en cateraars voor een lekker lokaal maal.

Duurzame streekproducten

In Wageningen kun je (bijna) je hele maaltijd samenstellen met lokaal, ecologisch geproduceerd voedsel. Zuivel, groenten, fruit, vlees, brood, sap, bier, wijn, het wordt allemaal geproduceerd en verwerkt in en rond Wageningen. 

StreekWaar: duurzame lokale producten zijn nu makkelijker te krijgen
StreekWaar is een vereniging van bevlogen boeren, producenten, cateraars en winkels in de regio. Samen met de natuur zorgen zij voor duurzaam, lokaal en gezond eten. Je vindt hun producten o.a. bij de producenten zelf, iedere zaterdag op de Streekmarkt in Wageningen en in onze webshop. Als je je StreekWaar producten online bestelt kun je ze ophalen op woensdag bij Thuis Wageningen, in Renkum, of in Bennekom. Ook kun je je bestelling thuis laten bezorgen. Het bezorgen wordt gedaan door nieuwkomers in Wageningen, in ruil voor taallessen. Maak dus vooral een praatje met ze als ze voor je deur staan!
Mooie portretten van de verschillende StreekWaar producenten en alle info over het thuisbezorgen en over hoe je online kunt bestellen vind je op streekwaar.nl.
www.streekwaar.nl
facebook.com/streekwaar
instagram.com/streekwaar

Zero Waste winkelen in Wageningen 
In Wageningen zijn al veel mensen gewend aan het boodschappen doen met eigen bakjes en zakjes, kijk maar naar het succes van de Gieterij. Andere mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen, terwijl er in Wageningen heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken als je je eigen zakje of bakje meeneemt. Steeds meer winkels in de Wageningse binnenstad hebben een bijzondere sticker voor het raam hangen. ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’, staat erop geschreven. Inmiddels zijn het er al 25. Tips en ervaringen met plasticvrij boodschappen doen in Wageningen werden 20 november gedeeld tijdens de Zero Waste Tours in Wageningen, georganiseerd door Use-Less en Wageningen Environmental Platform (WEP)
Wie de tour gemist heeft kan op deze plattegrond zien bij welke winkels je je eigen verpakkingen mee kunt nemen, en in deze tips welk materiaal je dan mee moet nemen.